HID logo

O događanju Ste(a)m tjedan

eng. kovanica STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) skraćenica je koja obuhvaća sljedeća područja: znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost, i matematiku.

Hrvatsko interdisciplinarno društvo pokrenulo je projekt „STEM tjedan“ koji nosi ime po istoimenom centralnom događanju projekta. Projekt je tijekom školske godine 2017./2018. financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prvo događanje „STEM tjedan“ održano je u studenom 2017. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a bilo je namijenjeno darovitim učenicima/cama osnovnih škola iz cijele RH. Cilj projekta „STEM tjedan“ bio je povećati mogućnosti darovitih učenika osnovnih škola da razviju vještine i kompetencije u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih znanosti. Na događanju su sudjelovali učenici 6 osnovnih škola i njihovi nastavnici, a radionice i predavanja održavali su im predstavnici 8 organizacija civilnog društva iz RH. Partnerstvo i suradnja ostvarena je s CARNet-om i Školskom knjigom d.d.

Događanje je bilo uspješno i izazvalo interes za njegovom daljnjom provedbom te obuhvaćanjem većeg broja sudionika. Tijekom ove školske godine 2018./2019. događanje je proširilo naziv na STEAM tjedan, obuhvaćajući i područje umjetnosti. Steam tjedan održan je u studenom 2018. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, kojem je prisustvovalo 150 učitelja i nastavnika osnovnih škola te Steam tjedan Zadar u Osnovnoj školi Petra Preradovića, kojem je prisustvovalo 50ak nastavnika te 500tinjak učenika iz 8 osnovnih škola sa zadarskog područja. STEAM tjednom u Zagrebu educirani su nastavnici o korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u (izvan)nastavnim aktivnostima kako bi stečena znanja i vještine prenijeli učenicima, dok je fokus STEAM tjedna u Zadru bio na provedbi radionica svim učenicima osnovnih škola. Navedena događanja financirana su podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva (Inicijalnom programskom suradnjom čiji je nositelj Hrvatsko interdisciplinarno društvo) te podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja (nositelj projekta FabLab – udruga za promicanje digitalne fabrikacije).