HID logo

O državnom natjecanju i smotri

Hrvatsko interdisciplinarno društvo suorganizator je državnog natjecanja i smotre „Opisujemo sustave“, zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Natjecanje je namijenjeno učenicima svih razreda četverogodišnjih srednjih škola, odnosno gimnazija, strukovnih škola i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj.

Provodi se prema jedinstvenome programu i pravilima koja vrijede za cijelu Republiku Hrvatsku, u dvije kategorije:

 1. natjecanje učeničkih samostalnih radova (projekata)
 2. smotra učeničkih samostalnih radova (projekata).

Samo jedan učenik, kao autor rada, može sudjelovati na natjecanju i smotri s jednim mentorom. Natjecanje i smotra sastoje se od tri dijela pri čemu u prvom dijelu sudjeluju svi učenici koji se prijave, u drugom dijelu svi učenici koji su pozvani, a u trećem se dijelu, ovisno o prethodnom uspjehu, pozvani učenici upućuju na nastavak natjecanja ili na smotru učeničkih samostalnih radova (projekata).

 1. dio
 2. U prvom dijelu svi učenici samostalno pripremaju pisani rad za natjecanje uz mentorstvo svojih nastavnika. Temu rada odabiru sami učenici. Pri odabiru teme učenicima se preporučuje opisivanje sustava iz njihove okoline. Državno povjerenstvo razmatra predložene teme pazeći na njihovu primjerenost dobi učenika te na povezanost tema s društvom i okolinom. Učenici čiji radovi u procjeni pisanih radova zauzimaju od prvog do uključivo dvadesetog mjesta po broju bodova pozivaju se na sudjelovanje u drugom dijelu natjecanja i smotre.

 3. dio
 4. Drugi dio natjecanja i smotre je ispit znanja. Ispit se znanja sastoji od opisa pojednostavljenog sustava i nekoliko pitanja o njemu na koja učenici trebaju odgovoriti tijekom 60 minuta. Rezultate ispita znanja procjenjuje Državno povjerenstvo i pribraja rezultatima procjene pisanih radova čime se dobiva objedinjena procjena učeničkih postignuća.

 5. dio
 6. Državno natjecanje

  Učenici koji, prema rezultatima objedinjene procjene, zauzimaju od prvog do uključivo desetog mjesta po broju bodova upućuju se na sudjelovanje u trećem dijelu natjecanja.

  Državna smotra

  Učenici koji, prema rezultatima objedinjene procjene, zauzimaju od jedanaestog do uključivo dvadesetog mjesta po broju bodova upućuju se na sudjelovanje u trećem dijelu smotre.

Materijali za pripremu učenika i mentora

Dragi učenici i mentori,...

ovdje se nalaze materijali koji će vam pomoći u pripremi za natjecanje i smotru „Opisujemo sustave“.

Želimo vam puno uspjeha! 😊

Za više informacija, posjetite web stranicu Agencije za odgoj i obrazovanje:

Natjecanje i smotra Opisujemo sustave 2020.

Natjecanje i smotra Opisujemo sustave 2019.

Sve dodatne upite povezane s natjecanjem možete poslati na mail: sustavi@idd.hr

Materijali:

Priručnik za natjecanje i smotru „Opisujemo sustave“

Opisujemo_sustave_-_prirucnik

Primjeri zadataka i rješenja s natjecanja

Opisujemo_sustave_2016-2017_-_zadatak_i_rjesenje

Opisujemo_sustave_2017-2018_-_zadatak_i_rjesenje

Informacije o provedbi natjecanja „Opisujemo sustave“ - 2018./2019. godina

Natjecanje_i_smotra_Opisujemo_sustave_2019

Edukativne snimke za izradu prezentacije: